Categorieën
Pers

Pers

Pers:

Artikelen & nieuws verschenen in de pers over UVV

Artikel-UVV-Telegraaf-26-05-20

26-05-2020 Telegraaf “Opstand bij Voetbalvereniging UVV om stemrecht

Eerste elftal gaat op zaterdag spelen. Artikel in de Var 2 juni 2020 geplaatst door het huidige bestuur

02-06-2020 VAR geplaatst door huidige bestuur. Eerste elftal UVV gaat op zaterdag spelen

04-06-2020 Paul va Liempt in gesprek met Marjan Olfers voor de Nieuwe wereld.

Paul van Liempt in gesprek met hoogleraar Sport & Recht Marjan Olfers over de toekomst van de sport tijdens en na de coronacrisis. “Als je het niet kunt uitleggen aan normale mensen zoals jij en ik dan doe je iets niet goed.” 

Op het moment schrijft Olfers een artikel over de ont-democratisering bij verenigingen. Die ontwikkeling heeft te maken met de pandemie: “In de coronacrisis is het heel lastig samenwerken.” Daarom stelt Olfers: “Als je het een beetje handig aanpakt kun je vrij eenvoudig een vereniging overnemen.” Zo kan een kleine groep de koers bepalen, bijvoorbeeld door zich alleen op commerciële belangen te richten. Er gebeurt bij clubs op kleine schaal wat er op grotere schaal in de politiek en de maatschappij gebeurt. In tijden van crisis nemen we het minder nauw met privacy, regelgeving, en dat gaat ten koste van het democratische gehalte. “Als je de belangen van alle mensen niet weet te dienen, dan raak je het spoor bijster.[..] Als je het niet kunt uitleggen aan de normale mensen zoals jij en ik, dan doe je iets niet goed.” Hetzelfde geldt voor onze nationale voetbalcompetitie. Olfers: “Op dit moment zijn de argumenten voor mij niet overtuigend genoeg om uit te kunnen leggen waarom wij afwijkend beleid hanteren.” Ook hierbij geldt weer: het is niet uitlegbaar aan de burger en daarom een probleem. “Ik vind bij uitstek dat dit iets internationaals moet zijn.”
Is dit dan het moment dat er een systeemverandering in de voetbalwereld aanstaande is? In Amerika zijn in de basketbal, honkbal of American football competities de clubs veel meer aan elkaar gewaagd. “Maar daar is alles vermarkt en blijft het niveau hoog [..] iedereen wil daar spelen.” In de voetbal werkt het anders. Als wij in Europa wat zouden regelen, vertrekken de spelers misschien naar Zuid-Amerika of Azië. De wrange conclusie die Olfers trekt: “Wij kennen hier helemaal geen solidariteit.” Hoewel dat in ieders voordeel zou kunnen zijn.Hoe dan ook staat het als een paal boven water dat de huidige coronacrisis een zware wissel trekt op de clubs. Zeker als er komend seizoen nog geen publiek mag komen, zal dat gigantische gevolgen hebben. Olfers: “Ik denk dat er nu al zeven clubs op omvallen staan.” Als er profclubs verdwijnen, is dat voor de achterliggende regio’s een grote aderlating. De vraag is of bijvoorbeeld seizoenkaarten vanaf heden heel duur gaan worden. Het gevaar daarvan, zo betoogt Olfers, is dat sport alleen nog voor de elite toegankelijk is. “Aan de ene kant er sprake van on-democratisering, maar aan de andere kant is de bedreiging dat er steeds grotere ongelijkheid komt. En voor mij is sport iets van iedereen.”

0:31 Welke zaken houden jou in deze coronacrisis bezig?“Als je het handig aanpakt, kun je vrij eenvoudig een vereniging overnemen”
5:24 Wat kunnen mensen dan aanrichting in verenigingen of partijen?
8:17 Waarom vind jij nu in deze coronatijd deze ont-democratisering juist zo’n belangrijk onderwerp?
12:05 Merk je in de sportwereld dat de anderhalve meter nog steeds een heel groot probleem is?
18:35 Overal begin de voetbalcompetitie weer, hier niet. Dat is heel gek, snap jij het nog?
22:31 Hoe is het in Nederland tussen clubs onderling geregeld?
24:29 Over de gigantische bedragen in de internationale voetbalwereld
27:24 Denk je dat er een systeemverandering bij clubs als Barcelona komt, of is dat te naïef?
32:48 “Aan de ene kant zie je ondemocratisering, aan de andere kant zie je steeds meer ongelijkheid”
38:28 Over Nederlandse voetbalclubs
43:26 “Ik geloof dat er zeven clubs op omvallen staan”

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van OverbeekDe Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, Centrum Ethos en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

https://www.denieuwewereld.tv

https://twitter.com/De_NieuweWereld

ad 06 juni 2020

06-06-2020 AD Voetballers UVV maken stap naar de zaterdag.

ad1 7 juni 2020
ad2 07 juni 2020

07-06-2020 AD geplaatst door huidige bestuur. UVV wil rust in de tent en maakt overstap naar zaterdag.

Start de discussie

UVV, een club van deze tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *