Forum

Een vereniging als UVV valt of staat met de leden. De leden zijn de club, ze betalen, zijn betrokken, bepalen de cultuur en moeten het warme clubgevoel hebben bij de vereniging. Wanneer dat stopt, zullen leden voor andere verenigingen kiezen. Dat hebben we vorig jaar gezien en we zien dat ook dit jaar weer een groot verloop te verwachten is.

Door leden weer centraal te zetten denken we dat de club de situatie zou kunnen keren. Het blijkt echter niet eenvoudig om een cultuuromslag binnen UVV te organiseren. Vandaar deze website en de vraag om jullie input in het forum.

Graag met respect voor ieders mening en zonder te schelden of te beledigen. Negatieve of beledigende opmerkingen verwijderen wij van dit forum.

Notifications
Clear all

"Vrijwillig" werk en stemrecht  

  RSS
UVVmoetanders
(@uvvmoetanders)
Eminent Member

UVV eist dat ieder lid verplicht een aantal uren investeert in de vereniging. Dit noemen ze 'vrijwilligerswerk' maar het is dus verplicht. Wie het niet doet krijgt een flinke boete. Aan de vele jeugdleden is het vanzelfsprekend niet mogelijk om verplicht werk op te leggen dus stelt UVV de ouders aansprakelijk voor dit verplichte vrijwilligerswerk. Het bestuur stelt dat het 'nodig is' maar bij veel andere verenigingen (met beter bestuur) is het niet nodig. Daarnaast is het opmerkelijk dat je contributie betaald voor een vereniging en als gevolg verplicht voor ze moet werken of boetes kunt krijgen. Dat klinkt niet als een vereniging waar je graag bij zou willen horen.

Veel leden en ouders hebben veel moeite met deze regeling die door UVV is ingesteld en helemaal de behoorlijk hoge boete. Sterker nog, de vraag is nog steeds hoe dit er door heeft kunnen komen terwijl vrijwel iedereen er op tegel lijkt te zijn.

Voor UVV is het heel simpel, door de jeugdleden hun stemrecht te ontnemen. Om te mogen stemmen moet je 18 jaar zijn, dus alle leden die jonger zijn dan 18 jaar zouden voor stemrecht vertegenwoordigd moeten kunnen worden door een ouder of verzorger. Niet bij UVV, de ouders en verzorgers zijn zelf geen lid dus geen stemrecht. Formeel is dit op zijn minst bedenkelijk, maar laten we even mee gaan in de gedachten dat de ouders niet mogen stemmen omdat ze geen lid zijn.

Hoe kan UVV dan werk opleggen bij mensen die geen lid zijn? Ze mogen kinderen niet verplichten te werken en UVV ziet ouders niet als 'betrokken genoeg' om te mogen stemmen maar legt ze wel regels en boetes op? Wanneer een bestuur een nieuwe regel doorvoert die invloed heeft op betrokkenen, dan moeten die betrokkenen ook een weerwoord kunnen geven of tegen kunnen stemmen. Dat was niet het geval waardoor de 'vrijwilligersregeling' formeel illegaal is.

UVV kan dus formeel niemand verplichten om 'vrijwilligerswerk' te doen en UVV heeft niet het mandaat om boetes te innen. Alle boetes die zijn afgeschreven zijn dus illegaal geweest (en zouden teruggevorderd moeten kunnen worden door de ouders).

Maar UVV gaat nog een stapje verder. Stel dat je al in de planning stond voor 'vrijwilligers activiteiten' maar die zijn komen te vervallen door Corona, dan heeft UVV aangegeven dat je het volgende seizoen 2x de bijdrage moet leveren of 2x de boete kunt krijgen. Dus iedereen moet wel de contributie blijven betalen aan UVV maar krijgt daar niets voor terug, geen trainingen, geen wedstrijden, geen toernooien en geen feest (dus ook het vrijwilligerswerk is niet nodig en kan niet gedaan worden). Maar de vrijwilligersbijdrage schuiven ze wel door naar het volgende seizoen. Opnieuw een schrijnend voorbeeld waar het bestuur laat zien dat ze lijnrecht tegenover de leden staan

This topic was modified 4 maanden geleden by UVVmoetanders
ReageerCitaat
Geplaatst : 23/05/2020 9:25 pm
JvZ1619 vond het leuk
JvZ1619
(@jvz1619)
Active Member

daar komt nog bij dat het bestuur het vernieuwde vrijwilligersbeleid 1 op 1 heeft gekopieerd van een andere club in Heemstede, inclusief bestuurlijke overwegingen en besluitvorming, verwijzingen naar commissies die bij Uvv helemaal niet bestaan en linkjes naar de inschrijfpagina, het vrijwilligersrooster en de -hoogte van- de boetes van die andere club. Zie https://svhbc.nl/beheer/wp-content/uploads/2018/01/Vrijwilligersbeleid-HBC-Voetbal.pdf en vergelijk dat eens met het "Uvv"-beleid... https://www.uvv-voetbal.nl/wp-content/uploads/2019/11/Vrijwilligersbeleid-UVV-Voetbal.pdf

Schaamteloos! Hoe geloofwaardig kan je dan zijn als bestuur en hoe serieus neem je je bestuurlijke verantwoordelijkheid en je leden?

Tot slot: dit voorstel is ingebracht en besproken in de ALV op 16 juli (2019). Toen was formeel het nieuwe seizoen al begonnen en mag je (ook volgens de huidige -gebrekkige- statuten) niet meer de voorwaarden waaronder leden lid zijn geworden voor dat seizoen wijzigen.. 

ReageerCitaat
Geplaatst : 24/05/2020 1:38 pm
UVVmoetanders
(@uvvmoetanders)
Eminent Member

@jvz1619

Klopt, er is geen enkele rechtsgeldigheid van dit beleid. Het bestuur kan zichzelf tijdens de ALV dan wel op de rug kloppen voor dit staaltje pure oplichting maar voor leden is het geen verkeerd idee om eventuele boetes meteen te storneren en te verzoeken om het mandaat voor deze afschrijvingen.

Een dergelijk bedrag mogen ze alleen afschrijven na overeenstemming van de rekeninghouders en daar is niets aan gevraagd. UVV heeft dus niet zo maar het recht om een boete af te schrijven nadat ze tijdens het seizoen deze regel hebben ingevoerd. Om problemen te voorkomen lijkt het voor UVV verstandig om alle geïnde boetes terug te storten. Doen ze dat niet dan kunnen de rekeninghouders gezamenlijk de vordering terug laten draaien.

 
ReageerCitaat
Geplaatst : 24/05/2020 7:38 pm

UVV, een club van deze tijd!

Blijf of de hoogte via 

onze socials of mail!